Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Πρωινός Καφές

Το Ελενάκι είναι άσχετο απο το υπόλοιπο κείμενο απλά ξέρω οτι το κοινό μου είναι πρώτης ποιότητας και γουστάρει ξανθές,βυζί και πλαστικές.


Είχα υποσχεθεί να κάνω ένα αφιέρωμα στον καφέ οπότε έψαξα και έμαθα.





Ελληνικός καφές
:

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει(σχεδόν) το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά την βράση του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται σε φλυτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργα, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:

  • Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
  • Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1 κουταλ. ζάχαρη)
  • Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 2 κουτ. ζάχαρη).



Φραπέ
: Ο καφές φραπέ είναι ένα Ελληνικής επινόησης αφρώδες ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές,ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη.
Τα συστατικά του φραπέ είναι στιγμιαίος καφές, νερό, ζάχαρη και προαιρετικά γάλα. Ο φραπές χαρακτηρίζεται "σκέτος", "μέτριος" ή "γλυκός" ως προς τις αναλογίες των συστατικών του. Κατασκευάζεται βάζοντας την επιθυμητή αναλογία καφέ και ζάχαρης σε ένα ψηλό ποτήρι ή σε σεικερ. Προσθέτοντας νερό σε ύψος ενός εκατοστού από τον πάτο του ποτηριού το μείγμα χτυπιέται στο σέικερ ή με ηλεκτρικό αναδευτήρα μέχρι να σχηματιστεί αφρός. Ακολούθως γίνεται προσθήκη πάγου και νερού και προαιρετικά γάλατος. Σερβίρεται και πίνεται με καλαμάκι. Ο φραπές είναι ευχάριστος και δροσιστικός καφές, ιδίως το καλοκαίρι. Όμως είναι πολύ ενεργειογόνος έως "δυνατός".


Στιγμιαίος καφές : O στιγμιαίος καφές σε σκόνη, είναι το προϊόν του καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας και όλο το άρωμα που περικλείει.

Η παρασκευή του στιγμιαίου καφέ (ζεστού νεσκαφέ) γίνεται με δύο τρόπους είτε με κτύπημα πρώτα ελαχίστου νερού με το μίγμα καφέ και ζάχαρης είτε με την ειδική μηχανή καφετιέρα, παραγωγής στιγμιαίου καφέ δι΄ ατμού.

Στη πρώτη περίπτωση ρίχνουμε την προβλεπόμενη αναλογία νεσκαφέ και ζάχαρης σε χοντρό φλιτζάνι και προσθέτουμε περίπου 10-15 ml ζεστό νερό, στη συνέχεια κτυπούμε καλά το μίγμα με το κουταλάκι, μέχρι να γίνει αυτό σαν αλοιφή, στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό 15 ml και συνεχίζουμε το κτύπημα όπου και προσθέτουμε στο τέλος αργά 120 ml ζεστό νερό.

Στη δεύτερη περίπτωση βάζουμε την προτιμώμενη αναλογία νεσκαφέ και ζάχαρης με 150 νερό στο μπρίκι και κρατώντας αυτό από το χερούλι με το αριστερό χέρι, ανοίγουμε με το δεξί την στρόφιγγα ατμού και στη συνέχεια βάζουμε το δεξί χέρι από κάτω από το μπρίκι για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα γυρνάμε κυκλικά το μπρίκι προσέχοντας το ακροφύσιο του ατμού να είναι μέσα στο νερό (όχι όμως στον πυθμένα ούτε και στην επιφάνεια).
Ο νεσκαφέ είναι έτοιμος μόλις πάψουμε ν΄ αντέχουμε στη παλάμη μας την θερμοκρασία του μπρικιού.

Δοσολογία

1. Απλός

  • Μέτριος: 150 ml νερό + 2 κουταλιές καφέ + 2 κουταλιές ζάχαρη.
  • Γλυκός: 150 ml νερό + 2 κουταλιές καφέ + 4 κουταλιές ζάχαρη.

2. Διπλός

  • Μέτριος: 300 ml νερό + 3 κουταλιές καφέ + 3 κουταλιές ζάχαρη.
  • Γλυκός: 300 ml νερό + 3 κουταλιές καφέ + 6 κουταλιές ζάχαρη.

Οι παραπάνω δοσολογίες είναι οι συνήθεις.



Καφές φίλτρου ή γαλλικός καφές : Η παρασκευή του γαλλικού καφέ ή καφέ φίλτρου είναι η πιο έυκολη αν έχεις τα κατάλληλα σύνεργα όπως καφετιέρα.Για να παρασκευαστεί ο καφές φίλτρου χρειαζόμαστε φίλτρο το οποίο τοποθετείται συνήθως στο πάνω μέρος της καφετιέρας.Απο κει και έπειτα υπάρχουν αρκετές γεύσεις τις οποίες μπορεί κάποιος να προμηθευτεί όπως με γεύση φουντούκι,με γεύση βανίλια,με γεύση σοκολάτα ή η κλασική γεύση.Για την παρασκευή του ρίχνουμε πρώτα τον καφέ στο φίλτρο ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε,αλλά και αν θέλουμε να τον κάνουμε πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ.Ενδεικτικά για έναν ούτε ελαφρύ αλλά ουτε βαρύ καφέ ρίχνουμε 2 κουταλιές καφέ για κάθε φλυτζάνι.Γενικά ο γαλλικός καφές επιδέχεται αρκετούς πειραματισμούς μέχρι να μάθει κανείς πως ακριβως τον θέλει.



Μπορεί να κάλυψα σήμερα τα κοινά γούστα αλλα κάποια στιγμή θα επανελθω δριμύτερος για πιο απαιτητικά γούστα :)

Καλημέρα και καλό καφέ...

2 σχόλια:

Pink_Fish είπε...

Καλημέρες. Εγώ έχω θέμα με το καφέ, άσχετα αν τώρα πίνω μόνο μικρό ελληνικό λόγω του παιδιού. Λατρεύω τους αρωματικούς γαλλικούς, ιδίως αυτούς του Coffeway. Προ εγκυμοσύνης, έπινα μια κανάτα γαλλικό per day. Ο φραπές μου φέρνει υπερένταση, ο φρέντο ημικρανίες (διαπιστωμένα αυτά που γράφω). Δε μ’ αρέσουν κάτι καφέδες τύπου irish ή viennois, συνήθως πίνω το καφέ μου χωρίς ζάχαρη και με αρκετό γάλα. Ειδικά το πρωί, η μυρωδιά του μου είναι απαραίτητη για να φτιάξει η διάθεση και να ξυπνήσω. Και φυσικά, μ’ ένα καφέ σε ένα ωραίο μέρος και ωραία παρέα περνάω όμορφα! Θα κοπιάρω τις συνταγές γιατί ειδικά τον ελληνικό τον κάνω καραβίσιο. Φιλιά!

Coffee Brewing είπε...

Καλημέρα σας ! Γενικά χρειάζεται ένα μέτρο στο πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε την ημέρα . Η ποσότητα καφείνης που περιέχει μια κούπα γαλλικού είναι περισσότερη από ένα φλυτζανάκι εσπρέσσο . Παρότι φαίνετε γευστικά τουλάχιστον το αντίθετο , λόγω της πικράδας που βγαίνει από τους κόκκους . Επίσης , εκτός από τις ηλεκτρικές συσκευές ( καφετιέρα εσπρεσσο + γαλλικού ) μπορούμε να γευόμαστε τους καφέδες μας με καφετιέρες χειρός , πχ aeropress για γαλλικό , και οι κλασσικές παραδοσιακές ιταλικές συσκευές για εσπρέσσο .